V COBISS+ imamo uporabniki dostop do:

Poleg te pomoči lahko uporabniki pridobimo tudi dodatno pomoč in informacije:

Kontekstna pomoč

Na vsaki strani COBISS+ je na voljo pomoč, ki jo prikličemo v menijski vrstici skrajno desno s klikom na možnost Pomoč in nato iz seznama izberemo Pomoč [slika]. Prikaže se vsebina pomoči za tisti segment, kjer trenutno smo. Iskanje znotraj vsebine pomoči je možno s kombinacijo tipk CTRL + F. Ob pregledovanju vsebine navzdol se v desnem spodnjem delu zaslona pojavi gumb s puščico navzgor [slika], ki nas prestavi na vrh vsebine pomoči.

povezava video

Kazalo pomoči

Na strani pomoči je tudi Kazalo pomoči [slika], ki je na desni strani, na vrhu vsebine pomoči. S klikom na posamezno poglavje v kazalu se prestavimo na vsebino izbranega poglavja.

povezava video

Informacije o bazah podatkov

V okviru glavne pomoči je poglavje Izbira baze podatkov. Poglavje opisuje baze podatkov v COBISS.SI in druge informacijske vire, integrirane v COBISS+. Opisi vsebujejo povezave na posamezne vsebine pomoči, ki podrobneje opisujejo informacijski vir.

povezava video

Pomoč za posamezno bazo je dostopna tudi v ukaznem načinu iskanja. Pod okencem za vnos iskalne zahteve je ikona i [slika]. S klikom na to ikono se v novem oknu odpre vsebina pomoči za trenutno bazo podatkov.

povezava video

Referenčni servis Vprašaj knjižničarja

Referenčni servis Vprašaj knjižničarja ponuja dve storitvi:

V referenčnem servisu Vprašaj knjižničarja sodelujejo usposobljeni knjižničarji in informatorji iz spolšnih knjižnic in IZUM-a. Dostop do servisa je možen preko povezave Vprašaj knjižničarja na naslovnici COBISS.SI/BRALCI [slika].

Knjižničarju/informatorju zastavite vprašanje prek obrazca [slika], na spletni strani Vprašaj knjižničarja.

povezava video

Klepet v živo

Klepet v živo uporabite v primeru, ko menite, da bi odgovor na svoje vprašanje najlažje dobili v pogovoru s knjižničarjem/informatorjem. Za aktiviranje klepeta izberite zavihek Klepet v živo desno spodaj na spletnih straneh ali COBISS+ ali COBISS.SI ali IZUM [slika] in v obrazec, ki se odpre [slika] vpišete vaše vprašanje.

Orodje za izvajanje klepeta omogoča identifikacijo uporabnika ali s pomočjo računa Facebook, Google+ ali z uporabniškim imenom in e-pošto [slika].
Okno za klepet si lahko povečamo s klikom na znak puščica desno zgoraj [slika]. Zapremo ga s klikom na znak - [slika].

povezava video

Pogosta vprašanja

Vprašanja, ki jih uporabniki pogosto zastavljamo, in odgovori nanje so urejeni v seznamu Pogosta vprašanja. Če imate vprašanje, lahko v seznamih Pogosta vprašanja preverite, ali morda vsebujejo tudi vaše vprašanje in odgovor nanj.

Na naslovnici COBISS.SI je povezava do strani Pogosta vprašanja [slika].

Vprašanja so razdeljena po tematskih skupinah, po zavihkih [slika]. Privzet je prikaz tematske skupine COBISS - razno. Odgovor na posamezno vprašanje se prikaže po kliku na vprašanje [slika].

povezava video

Informacije in dodatna pomoč

Informacije in dodatno pomoč zahtevajte predvsem z elektronsko pošto na e-naslov: podpora@izum.si.

Naslov:
IZUM - Institut informacijskih znanosti
Prešernova ulica 17
2000 Maribor

Pomoč po telefonu (klicni center):
(02) 25 20 333 (7.30–20.00, v soboto 7.30–13.00).