Dodana je možnost izvoza zapisov v datoteko v formatu RIS, kar omogoča izvoz zapisa iz COBISS+ v orodja za urejanje referenc [slika], [slika].

Ta funkcionalnost je dobrodošla predvsem za raziskovalce, ki uporabljajo orodja za urejanje referenc in citiranje, kot so EndNote (http://endnote.com), Refworks (https://refworks.proquest.com) ali Mendeley (https://www.mendeley.com). Več o formatu RIS si lahko preberete na povezavi https://en.wikipedia.org/wiki/RIS_(file_format).

Pomembno
Za uporabo te funkcionalnosti moramo biti prijavljeni v profil Moj COBISS in v nastavitvah omogočiti možnost izvoz bibliografskih gradiv v formatu RIS [slika].

Možen je izvoz posameznega zapisa ali več zapisov hkrati. Naslednja primera ponazarjata postopek izvoza zapisov.

Primer:
Iščemo članke o tehnologiji Crispr, ki se uporablja na področju genske modifikacije.

V osnovnem iskanju v ukazno vrstico vpišemo iskalno zahtevo Crispr, izberemo omejitev članki … in kliknemo gumb POIŠČI [slika].

Pod iskalnim obrazcem se izpiše seznam najdenega gradiva. S klikom na naslov zapisa izberemo prvi zadetek [slika]. Prikaže se zapis z osnovnimi podatki o gradivu. Nad temi podatki je v akcijski vrstici gumb za izvoz v formatu RIS [slika]. S klikom na ta gumb se pripravi datoteka z zapisom v formatu RIS, ki je pripravljena za izvoz v orodje za urejanje referenc ali shranjevanje na lokalni računalnik [slika].

povezava video

Primer:
Uporabimo zgornji primer, le da tokrat v datoteko v formatu RIS izvozimo vse najdene zapise.

V osnovnem iskanju v ukazno vrstico vpišemo iskalno zahtevo Crispr, izberemo omejitev članki … in kliknemo gumb POIŠČI [slika].

Pod iskalnim obrazcem se izpiše seznam najdenega gradiva. S klikom na možnost Označi/odznači vse označimo vse najdene zapise [slika], ki jih s klikom na gumb Na polico [slika] prenesemo na polico svojega profila [slika], [slika].

Na Moji polici označimo vse zapise, ki jih želimo prenesti v datoteko v formatu RIS [slika]. Nad seznamom zapisov je gumb RIS [slika]. S klikom na ta gumb se pripravi datoteka z zapisom v formatu RIS, ki je pripravljena za izvoz v orodje za urejanje referenc ali shranjevanje na lokalni računalnik [slika].

povezava video