Osnovno iskanje je možno po vseh bazah podatkov in je privzeti način iskanja v COBISS+. Privzeti način iskanja si lahko nastavimo sami v profilu Moj COBISS.

Odpiranje iskalnega obrazca

Z vstopom v aplikacijo COBISS+ se prikaže iskalni obrazec za osnovno iskanje [slika].

Če smo v iskalnem obrazcu izbirnega ali ukaznega iskanja, s klikom na povezavo desno nad iskalnim obrazcem preklopimo v osnovni obrazec [slika].

Podatki za iskanje

V iskalno polje Iskalni niz [slika] vnašamo podatke o gradivu, za katero želimo poiskati zapise podatkov v izbrani bazi (npr. COBIB.SI). Gradivo lahko opišemo s številnimi podatki (npr. avtor, naslov gradiva, zbirka, založnik, kraj izida, leto izida, cena, vezava).

Za iskanje uporabljamo le podatke, za katere menimo, da bi lahko bili tudi v zapisu podatkov o gradivu v bazi podatkov (npr. avtor, naslov gradiva, založnik). Cena in vezava sta za iskanje nerelevantna podatka.

V osnovnem iskanju uporabljamo podatke brez oznak za vrsto podatkov.
Med podatki, ki jih vnesemo v iskalno polje, je privzet odnos IN. Tako bodo med zadetki iskanja le tisti zapisi v izbrani bazi podatkov, ki vsebujejo vse podatke v iskalnem polju.

Iskalne podatke oblikujemo v iskalni izraz z upoštevanjem napotkov/smernic glede operacij s podatki in omejevanja iskanja, kar je opisano v poglavju operacije s podatki.

Primer osnovnega iskanja:

Izvedimo iskanje za roman:
avtor: Günter Grass
naslov: Pločevinasti boben

Iskanje

Pod iskalnim obrazcem se prikaže oštevilčen seznam zadetkov osnovnega iskanja [slika], v katerem so osnovni podatki o najdenem gradivu.

povezava video

V rezultatih iskanja so zadetki za vse vire (tudi za diplomska dela, raziskovalne naloge), ki zadostijo formalnemu pogoju: grass pločevinasti boben IN Izbor zapisov=knjige. Iskanje je neodvisno od konteksta.

Osnovno iskanje omogoča tudi lematizacijo besed, s čimer samodejno razširimo iskalni izraz tudi na pregibne oblike, ki jih vključuje Amebisov lematizator (https://www.amebis.si).

Na levi strani seznama se pojavi fasetni meni, ki omogoča ogled različnih vidikov trenutnih rezultatov iskanja. Fasetni meni lahko premaknemo tudi na desno stran seznama rezultatov ali si določimo privzeto nastavitev v profilu Moj COBISS. Več o tem je opisano v poglavju Fasetno omejevanje.

Včasih z zadetki iskanja nismo zadovoljni ali pa želimo več podatkov o iskanem gradivu. Iskanje lahko ponovimo s spremenjenimi podatki (npr. želimo podatke o vsem gradivu, povezanem z romanom Pločevinasti boben). To storimo tako, da v iskalnem obrazcu spremenimo podatke za iskanje in ponovimo iskanje.