Dostop

Spletni naslov COBISS+ je:

https://opac.si.cobiss.net/opac7/bib/search

ali krajše:

https://plus.cobiss.si

To je izhodiščni naslov strani, kjer lahko izbiramo baze podatkov [slika], po katerih lahko iščemo v COBISS+. COBISS+ je za vse uporabnike prosto dostopen.

Vsi uporabniki lahko brez kakršnih koli omejitev iščejo po skupnem katalogu slovenskih knjižnic COBIB.SI (privzeta nastavitev), lokalnih bazah podatkov in večini drugih baz podatkov. Iskanje je omejeno pri nekaterih tujih bazah podatkov, kjer je treba spoštovati licenčne dogovore s ponudniki, zato je potrebna avtorizirana prijava uporabnika.

COBISS+ omogoča iskanje in pregled bibliografskih zapisov o gradivu. Zapisi lahko vsebujejo tudi povezave do celotnih besedil ali drugih servisov (npr. elektronski viri) zunaj platforme COBISS+. Takšni servisi imajo lahko licenčne omejitve, vezane na pogodbeni dogovor s ponudnikom storitve in knjižnico, ki te servise ponuja uporabnikom. Za dostop do licenčnih virov je potrebna avtorizirana prijava uporabnika.

Dostop prek spletne strani COBISS.SI

Uporabniki običajno dostopamo do COBISS+ z naslovnice spletne strani COBISS.SI, Kooperativni online bibliografski sistem in servisi na naslovu:

http://www.cobiss.si

kjer izberemo povezavo COBISS+ [ slika].

povezava video

Iskanje na tem nivoju lahko izvedemo tudi tako, da v okence iskalnega obrazca vnesemo iskalno zahtevo in kliknemo gumb POIŠČI [ slika].

povezava video

Upravljanje uporabniške seje in odjava

Z obiskom spletnega portala COBISS+ se kreira uporabniška seja. Zaključi se lahko na dva načina:

povezava video

Z zaključitvijo seje se začasne nastavitve (zgodovina iskanj, način iskanja …) trajno zbrišejo, nastavitve shranjene v Mojem profilu COBISS pa ostanejo shranjene.

Opozorilo! V primeru uporabe COBISS+ na javnih računalnikih (npr. v knjižnicah) je odjava uporabnika še posebej pomembna. S tem počistimo uporabljene storitve in ne dovolimo drugim uporabnikom, da bi brskali po naših preteklih iskanjih, izposojenem gradivu itd. S tem zaščitimo svojo identiteto.