Nekatere knjižnice omogočajo možnost rezervacije gradiva s prioritetno obravnavo [slika]:

Ob rezervacijah prostih izvodov gradiva pogosto želimo rezervirani izvod v knjižnici prevzeti čim prej, saj ga nujno potrebujemo ali pa se nahajamo v bližini knjižnice. Nekatere knjižnice omogočajo prioritetno obravnavo zahtevka rezervacije, ki omogoča prevzemanje gradiva še isti ali najkasneje naslednji dan.

Postopek prioritetne rezervacije v COBISS+ je enak postopku klasične rezervacije gradiva. Razlika je le v ponujeni izbiri možnosti prevzema rezerviranega gradiva [slika].

Primer
V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) želimo prioritetno rezervirati življenjepis Nikole Tesle.

V osnovnem iskanju v ukazno vrstico vpišemo iskalno zahtevo tesla nikola, v okencu Knjižnice izberemo UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor in kliknemo gumb POIŠČI [slika].

Pod iskalnim obrazcem se izpiše seznam najdenega gradiva. Kliknemo prvi zadetek z naslovom Nikola Tesla [slika]. Prikaže se zapis z osnovnimi podatki o gradivu, vključno s podatki o statusu v izposoji. V primeru rezervacije gradiva, ki se nahaja v skladišču Univerzitetne knjižnice Maribor [slika], se po kliku na gumb rezerviraj [slika] prikaže možnost izbire prevzema rezerviranega gradiva [slika]. Če izberemo možnost še danes ali najkasneje jutri, bo knjižnica rezervacijo obravnavala prioritetno.

Nadaljnji postopek je enak klasični rezervaciji gradiva. Več o rezervaciji gradiva v COBISS+ lahko preberete v poglavju Izposoja gradiva/rezerviranje gradiva.

povezava video

Opozorilo
Prioritetne rezervacije so mogoče le v tistih knjižnicah in za tista gradiva, ki to storitev omogočajo.