V COBISS+ je vključena storitev RSS-obveščanja o novostih COBISS+ [slika] in izvedenih iskalnih poizvedbah [ slika].

RSS-tehnologija omogoča samodejno obveščanje o novih spletnih vsebinah, ki nas zanimajo. Za uporabo RSS-storitve potrebujemo odjemalca (program), kot je spletni brskalnik Mozilla Firefox ali program za e-pošto Microsoft Outlook. Več o protokolu RRS je na voljo na povezavi https://sl.wikipedia.org/wiki/RSS_(protokol).

V COBISS+ omogoča RSS-servis prejemanje dveh vrst obvestil:

Primer:
Obveščeni želimo biti o novostih in implementacijah funkcionalnosti, ki jih prinašajo nove verzije aplikacije COBISS+.

Za iskanje v COBISS+ uporabimo spletni brskalnik Mozilla Firefox (ali kateri drugi odjemalec RRS-storitev). V spodnji vrstici COBISS+ kliknemo gumb za naročanje na RSS-novice [slika]. Prikaže se možnost naročanja na RSS-novice, kjer kliknemo gumb Subscribe Now [slika]. Prikaže se okno za shranjevanje zaznamka. Izberemo ime zaznamka in želeno mapo ter kliknemo gumb Subscribe [slika]. V vrstico zaznamkov spletnega brskalnika se doda zaznamek Novice COBISS+. S klikom na ta zaznamek se prikaže spustni seznam z obvestili [slika]. V ta seznam se bodo samodejno dodajala nova obvestila o novih namestitvah verzij COBISS+. S klikom na posamezno novost [slika] se prikaže opis novosti s podrobnejšo razlago novih funkcionalnosti COBISS+ [slika].

povezava video

Primer:
Obveščeni želimo biti o vseh novih knjigah o galaksiji, ki so na voljo v Narodni in univerzitetni knjižnici, Ljubljana. Obvestila želimo prejemati v program za e-pošto Microsoft Outlook.

Pri osnovnem iskanju vpišemo v ukazno vrstico iskalno zahtevo galaksija in izberemo omejitev knjige, v okencu Knjižnice pa izberemo NUK – Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana in kliknemo gumb POIŠČI [slika].

Pod iskalnim obrazcem se izpiše seznam najdenega gradiva. V vrstici nad seznamom gradiva kliknemo gumb za naročanje na RSS-novice [slika]. Prikaže se možnost naročanja RSS-novic, kjer kopiramo URL-vrstico [slika].

Nato v programu Outlook v mapi RSS Feeds izberemo možnost Add a New RSS Feed… [slika]. Prikaže se novo okno New RSS Feed, kjer v okence za vnos lokacije prilepimo URL-povezavo, ki smo jo predhodno kopirali v COBISS+ [slika]. S klikom na gumb Add in potrditvijo dodajanja RSS-novice v novem oknu [slika] dodamo RSS med druga, že shranjena RSS-obvestila [slika]. Ko bo v Narodni in univerzitetni knjižnici, Ljubljana, na razpolago nova knjiga (glede na izvedeno iskalno poizvedbo), bomo obveščeni z novim RSS-obvestilom.

povezava video